Jump to content
Cover for Hej finanskris!
Isbn: 978-91-8721-916-0
Publisher: Ersatz
Category:
Humour Humour collections & anthologies
Accessible since: December 2012

E-book

Hej finanskris!

En investerare på Wall Street: 
»Det här är värre än en skilsmässa.
Jag har förlorat halva min förmögenhet och har fortfarande en fru.«

»Jag hade förskräckliga ekonomiska problem under finanskrisen, men nu har jag kommit på fötter igen.
Kronofogden tog nämligen bilen.«


Just nu väller finanskrisen in över landet och man vet inte om man ska skratta eller gråta åt eländet. Den här boken är i alla fall rena guldgruvan för den som bestämmer sig för det första alternativet. Wera Minth har samlat de bästa skämten, historierna och skämtteckningarna från nästan hela världen. En del är rappa oneliners, andra är korta mästerverk i underfundig pedagogik, som erbjuder ett nytt sätt att förstå marknadens och krisens mekanismer, inte minst de psykologiska.

Läs om zenmästaren som jagas av en människoätande tiger, Hank som lottar ut en död åsna, den nye indianhövdingen som ska förbereda sin stam inför vintern, och testa själv den franska storbanken Société Générales hemliga krishanteringsplan! Och missa inte den nya företagspolicyn, som började gälla på din arbetsplats från den 1 oktober 2008 (kopiera och sätt upp på väggen).


Det var en gång en by i djungeln. En dag kom en man som talade om för byborna att han skulle köpa apor för 10 dollar styck.
Byborna, som visste att det fanns många apor i djungeln, gav sig ut och började fånga dem. Mannen köpte tusentals apor för 10 dollar, och när antalet apor minskade slutade byborna fånga apor och gick hem. Mannen tillkännagav att han hädanefter skulle betala 20 dollar för varje apa.
Detta uppmuntrade byborna som började fånga apor igen. Snart fanns det ännu färre apor i djungeln och byborna återvände hem. Priset höjdes till 25 dollar styck, och snart blev det så ont om apor att det var svårt att ens hitta en apa, än svårare att fånga den!
Nu sade mannen att han skulle betala 50 dollar för aporna! Men eftersom han hade några ärenden i staden skulle hans assistent ta hand om affärerna åt honom.
I mannens frånvaro sade assistenten till byborna: »Se vilken stor bur med apor som mannen har samlat. Jag kan sälja dem till er för 35 dollar styck, och när mannen kommer tillbaka från staden köper han tillbaka dem för 50 dollar.«
Byborna samlade ihop alla sina besparingar och köpte alla apor. De såg aldrig röken av mannen eller assistenten igen, bara en massa apor överallt.
Nu förstår du bättre hur Wall Street fungerar.


Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone