Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Den här sidan upphör under hösten och ersätts av nya Biblio. Nya Biblio kommer att finnas både som app och webbplats. Läs mer om nya Biblio på bibliotekets webbplats.
Omslagsbild för Då kriget parkerade på Hässlö
Isbn: 978-87-2714-337-8
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: juli 2024

E-bok

Då kriget parkerade på Hässlö

Mellan åren 1943 och 1945 landade en mängd amerikanska bombplan på en svensk flygflottilj i Mälardalen. De var alla en del av styrkorna som regelbundet lyfte från England för att strida i det naziockuperade Europa. Förlusterna var ofta enorma, men några av de olycksdrabbade planen lyckades hamna i Sverige. Förutsatt att de klarade nödlandningen och kunde återställas till flygbart skick, flögs de alla till Västmanlands flygflottilj i Västerås. Där fick de internerade besättningsmedlemmarna i uppdrag att hålla planen i stridsdugligt skick. Samtidigt pågick en konfrontation mellan Sverige och USA, där de tillfångatagna bombplanen och deras besättningar blev mycket viktiga pjäser i ett politiskt spel med höga insatser.

I ”Då kriget parkerade på Hässlö” beskriver författaren Lars-Göran Dybeck andra världskrigets sista år, med avstamp i den lilla, men oerhört viktiga, platsen Hässlö.

Lars-Göran Dybeck (född 1953) är en svensk journalist och författare. Han har studerat vid Journalisthögskolan i Stockholm och har dessutom bedrivit studier inom statsvetenskap och informationsteknik. Dybeck har bland annat skrivit böckerna “Den gömda historien” och “Radiogrammofonen: en harmoni i klang och elegans”.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone